
Az ózont először a 19. században kezdték el az emberek hasznosítani fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra valamint a táplálék frissen tartására. Németországban 1902-ben hozták létre az első olyan gyárat, amely a víz ózonnal történő fertőtlenítésére és tisztítására szakosodott. Azóta már sok vízműben és wellness szállodában alkalmaznak ózonos technológiát a víz tisztításának és fertőtlenítésének folyamatában. Az ózonnal kezelt víz íze és állapota jobb, mint a hagyományos csapvízé. 1904-től az ózon használata a tej, hús, sajt és fehérjét tartalmazó táplálékok frissen tartásánál is megjelenik, mivel az ózon a modern világ egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszere. Hatása többszöröse, mint a klóré. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azokat, vagy csapadék formájában oxidálja, és ez által kiszűrhetővé teszi. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak ellene immunitást felépíteni, mint a hagyományos vegyszerek esetében. Az ózon gyakorlatilag minden – a levegőben található – káros anyagot ártalmatlanít és fertőtlenít, sőt a tárgyak felületét is. Az ózongáz aktív biocid hatóanyag, így nagy mennyiségben történő előállításához és fertőtlenítési célú használatához a közeljövőben hatósági engedélyre lesz szükség.
Hogy működik az ózongenerátoros fertőtlenítés a gyakorlatban?
Az ózon alkalmazása nagy múltra tekint vissza, azonban kezdetben épp az ózongenerátorok alacsony technikai színvonala és hatásfoka miatt szorult háttérbe más technológiákkal szemben. A környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével az érdeklődés központjába került, mert az ózonos eljárások – megfelelő technológia esetén – nem hoznak létre káros melléktermékeket. A folyamatos technológiai váltásnak köszönhetően napjainkra mind nagyobb mennyiségű ózon előállítása vált szükségessé. Az ózongáz előállítására leggyakrabban az úgynevezett „csendes” elektrosztatikai kisülés elvén működő ózongenerátorokat használják, mely a levegőben lévő oxigénből ózon molekulákat képez és azt a környezetbe juttatja. A fertőtlenítő eljárás végén, illetve következtében az ózon visszaalakul tiszta oxigénné, így nem hagy hátra semmilyen káros maradványt!
Alapesetben az oxigén kétatomos molekula (O2), de az ózongenerátor segítségével átalakul háromatomos ózonmolekulává (O3), mely egy lazább kötést eredményez. Az ózonmolekulák nagyon tiszta és erős oxidáló gázt képeznek, így remek csírátlanító és fertőtlenítő hatás jellemzi őket.
A szagot okozó vírusok, baktériumok és az egyéb szerves anyagok az oxidáció következtében teljesen lebomlanak. A fertőtlenítő eljárás során nincs szükség semmilyen vegyszerre, tehát az ózontermelés teljesen környezetbarát, de nagy mennyiségben való előállítása súlyos egészségkárosodáshoz vezet. Az ózon élettani hatását tekintve legerősebben a légutakra gyakorol ingerlő hatást. A kellemetlen szagon túl kezdetben köhögést okoz, majd a mellkas tájékán érzett szorításban nyilvánul meg hatása. Hosszabb expozíció esetén fejfájás, szédülés, majd altató hatás is tapasztalható. A nagyon erős behatás tüdő ödémához vezet. Az előírt biztonsági feltételek betartásával – szakemberek jelenléte és folyamatos felügyelete mellett – az ózongenerátor használata teljesen kockázatmentes.
Hol alkalmazzák leggyakrabban az ózongenerátoros fertőtlenítést?
Az ózongenerátoros fertőtlenítés hatékonyan alkalmazható a penész, a kellemetlen szagok, az allergének, az atkák vagy épp vírusok és baktériumok ellen. A technológia bárhol alkalmazható, de kimondottan ajánlott, ha valahol már megjelentek a szerves szennyeződésekből eredő rossz szagok (pl. dohos levegő). A kellemetlen szagokért legtöbbször a gombák és a baktériumok a felelősek. Épp ezért a leggyakoribb fertőtlenítési területnek a szaunák, uszodák, öltözők, éttermek, edzőtermek, mentőautók, kórházak, taxik, tömegközlekedési járművek vagy épp a szállodai szobák és irodaházak helyiségei számítanak. Számos területen bizonyít az ózongenerátoros fertőtlenítés, kezdve az élelmiszerek biztonságos higiéniai kezelésétől az árvíz vagy tűzkár sújtotta épületek szagtalanításáig, füstmentesítéséig. Az ózonos kezelés maximálisan megfelel az egészségügyi intézményekben támasztott kimagasló higiéniai követelményeknek, mivel az egyik létező legerőteljesebb természetes fertőtlenítőszer, hatása többszöröse, mint a klóré.
Miben segíti az IoT technológia az ózongenerátoros fertőtlenítést?
Az ózon nem hagy maga után semmilyen mellékanyagot, rövid idő alatt magától tiszta oxigénné bomlik. A felezési ideje a környezeti változók függvényében 20-50 perc lehet. A felezési idő jelentősen csökken a páratartalom növekedésével, a szennyezőanyagok jelenlétével, a hőmérséklet emelkedésével, valamint a légmozgás növekedésével. Oxigénné alakulását folyamatos mérésekkel kell távolról figyelni, így a kezelt területre csak akkor léphet bárki, ha az ózonkoncentráció értéke már a biztonságos egészségügyi határérték alá csökkent.
Az ózongáz előállításakor így tudnunk kell, hogy milyen gáztöménységet alkalmazunk, milyen behatási időt szabunk meg, ezt milyen páratartalom és hőmérséklet mellett tesszük, és nem utolsó sorban, mekkora légköbmétert szeretnénk vele fertőtleníteni. Az IoT technológia alkalmazása kizárja annak kockázatát, hogy a fertőtlenítési eljárás emberi figyelmetlenségből sikertelen eredménnyel záruljon, mert valós időben – interneten keresztül – továbbítja az egyes környezeti szenzorokból a mért adatokat. Az IoT technológiával támogatott ózongenerátoros fertőtlenítéssel egyedülálló, megkerülhetetlen és valós időben ellenőrizhető higiéniás szolgáltatást lehet biztosítani, mely alappillére lehet az Általános Higiéniai Eljárásoknak.
Az IoT technológia nem csak az ózongáz szakszerű előállítását kontrollálja, hanem a munka végeztével elektronikusan naplózza is azt jegyzőkönyv formájában egy felhőszerverbe. Így nem csak a megrendelők, hanem a teljes társadalom számára bármikor ellenőrizhető és visszakereshető az ózonkezelések időpontja, időtartama, helyszíne, valóságban felvett mérete, típusa.
A hiteles elektronikus dokumentációnak köszönhetően ma már nemzetközi szállodaláncok, élelmiszeripari üzemek, egészségügyi intézmények, éttermek, edzőtermek, wellness központok, tömegközlekedési vállalatok, közmű szolgáltatók, ipari létesítmények, állatkórházak, óvodák, közintézmények, bevásárlóközpontok vagy uszodák alkalmazzák sikeresen az Általános Higiéniai Eljárás részeként az ózongenerátoros fertőtlenítést.