Hogyan spórolhatunk a levegő hőmérsékletének mérésével?

Havasi Zoltán

A MOHAnet alapítója, IoT szakértő

Bejegyzés dátuma: 2023. 01. 31

Az egyszerűen és gyorsan telepíthető és gazdaságosan üzemeltethető GSM készülékek most sokaknak segítenek az ugrásszerűen megnövekedett energiaköltségeik féken tartásában, melyekhez már nem csak vezetékes, hanem vezeték nélküli (BLE) hőmérséklet- és páratartalom szenzorok is csatlakoztathatók. 




Az állami közintézményeknél ugyanis 2022. október elsejével a magyar kormány bevezette a 18, illetve 20 fokos rendeletet, ami a gázfogyasztás 25%-kal való csökkentését irányozza elő. Az ennek való megfelelés komoly kihívás elé állítja az épületek üzemeltetőit.


Nyilatkozatok alapján számtalan intézmény nem rendelkezik olyan modern fűtési rendszerrel, mely képes lenne az egyes helyiségek hőmérsékletét mérni. További probléma, hogy a hőmérséklet szabályzó készülékek (pl.: termosztátok) nem képesek figyelmeztető jelzést küldeni az üzemeltetőnek, amennyiben az egyes helyiségek hőmérséklete átlépi a beállított hőfokot.


A rendszer bevezetésével nemcsak a hőmérséklet folyamatos figyelése és adminisztrálása biztosítható, hanem megelőzhetők vele az egyes emberi mulasztásokból vagy helytelen üzemeltetésből fakadó többletköltségek is.


Ökölszabály szerint 1°C csökkentése hűtéskor, vagy növelése fűtéskor átlagosan 6%- os energiafelhasználást igényel. Ezt az értéket még rontja, vagy javítja a fűtési/hűtési rendszer technológiája, valamint az épület szigetelése is.


Azzal, hogy folyamatos visszajelzéssel rendelkezünk helyiségeink hőmérsékletének ingadozásáról, képesek leszünk megváltoztatni üzemeltetési szokásainkat és a vele kapcsolatos rossz gyakorlatunkat. Ezzel minimálisan 15%-os megtakarítást érhetünk el a fűtési költségekből, ami éves szinten egy közintézménynél akár többmilliós tételeket is jelenthet.


Más ipari objektumokban is létfontosságú a hőmérséklet folyamatos felügyelete, így például hűtőházak, fóliasátrak, borpincék, szervertermek, irodaházak, kórházak, szállodák, fürdőkomplexumok, sportlétesítmények, gyártó üzemek, vagy kereskedelmi egységek számára is költségcsökkentést eredményez a rendszer bevezetése. Ezen felül a hőmérséklet felügyelet olyan objektumoknál nyújthat szinte felbecsülhetetlen értékű szolgáltatást, ahol magas, illetve alacsony hőmérsékleti küszöbértékek elérésekor, valamilyen sürgős, azonnali beavatkozásra van szükség. Ezt képes a rendszer távolról figyelve azonnal és hatékonyan jelezni. A hőmérséklet felügyeleti rendszer nem csak folyamatos ellenőrzést biztosít, hanem azonnali beavatkozást is lehetővé tesz. Ha a hőmérséklet túl magas vagy túl alacsony, a készülék, riasztás formájában tájékoztatja az épület üzemeltetőjét, karbantartóját egy mobil applikáció és/vagy egy webes szoftver segítségével. Igény szerint természetesen távfelügyeleti szolgáltató diszpécserközpontján keresztül is üzemeltethető.


A hőmérsékleti adatok a webes szoftverből bármikor könnyedén lekérdezhetők egy napra, egy hétre, vagy akár több hónapra visszamenőleg, így a hőmérsékleti értékek betartása bizonyíthatóvá válik egy esetleges későbbi ellenőrzés esetén is.


A rendszer kiépítése minimális időt és munkálatokat igényel a helyszínen, mivel a hőmérők vezeték nélkül (BLE 5.0) kommunikálnak, ezért nincs szükség költséges kábelhálózatok kiépítésére és tápellátás biztosítására sem. A szenzorok ugyanis beépített akkumulátorral rendelkeznek, ami kültéri vagy beltéri elhelyezéstől függően 5-8 év működést tesz lehetővé számukra 10 s-os üzenetküldési gyakoriság mellett.


A Bluetooth hőmérőkből kétféle típussal rendelkezünk, melyek csupán csak kivitelükben különböznek egymástól. A ThermoBeacon szenzor beépített hőmérővel rendelkezik, így például kórtermek, üzlethelyiségek, eladóterek, irodák levegőjének hőmérsékletmérését támogatja. A ThermoBeacon Probe egy külsőleg csatlakoztatott vezetékes hőmérővel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőgépek és a hűtőkamrák belső terébe csak maga a szenzor kerüljön beépítésre, így az akkumulátor és a hozzá kapcsolódó Bluetooth modem a berendezés külső részén kerül elhelyezésre.




A rendszer bevezetésével nemcsak a hőmérséklet folyamatos figyelése és  adminisztrálása biztosítható, hanem megelőzhetők vele az egyes emberi mulasztásokból vagy helytelen üzemeltetésből fakadó többletköltségek is. A bevezetést követően nincs többé nyitva felejtett ablak vagy tartós szellőztetésből eredő túlfűtési veszteség, mert a rendszer jelzi ezeket az incidenseket az üzemeltetőnek.


Egyeztessen velünk személyesen

Érdekli, hogyan növelhetjük biztonságát, versenyképességét egyedi fejlesztéseinkkel?

Adja meg elérhetőségeit és munkatársunk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy személyes találkozót egyeztessünk, ahol felmérjük az igényeit - és egyedi megoldást kínálunk.

ELÉRHETŐSÉG

Mohanet cím 1152 Budapest, Telek utca 7-9.
Mohanet cím +36 (1) 271-1141
Mohanet cím info@mohanet.com
Mohanet cím www.mohanet.hu