Gerilla távfelügyeleti szolgáltatás

Havasi Zoltán

A MOHAnet alapítója, IoT szakértő

Bejegyzés dátuma: 2023. 05. 24

Szemléletváltás és költségoptimalizálás a távfelügyeleti iparágban?

 

 

A távfelügyeleti szolgáltató olyan vállalkozás vagy szervezet, amely távfelügyeleti szolgáltatásokat nyújt egy adott régióban lakossági és közületi ügyfeleknek. A távfelügyeleti szolgáltatások általában biztonsági vagy technikai jellegűek, és céljuk, hogy a távfelügyeleti rendszeren keresztül figyeljék az ügyfél tulajdonában lévő területet, épületet, berendezést vagy más értéket. A távfelügyeleti szolgáltatók általában olyan eszközöket és technológiákat alkalmaznak, mint a riasztók, tűzjelzők, biztonsági kamerák, vagy más intelligens rendszerek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy valós időben figyeljék és értesítsék az ügyfeleket, ha valami nem megfelelő történik a figyelt területen.


A távfelügyeletek többsége szorosan együttműködik biztonságtechnikai telepítőkkel, akiknek az a feladatuk, hogy az ügyfelek igényei alapján meghatározzák, hogy milyen rendszerek szükségesek a biztonság megteremtéséhez, majd megtervezzék és telepítsék azokat az ügyfél helyszínén. A biztonságtechnikai rendszerek magukba foglalhatnak biztonsági kamerákat, riasztókat, beléptető rendszereket, tűzjelző  r endszereket és egyéb biztonsági megoldásokat, amelyek célja, hogy megvédjék az embereket és a vagyonokat a bűncselekmények és egyéb veszélyek ellen.

 

A biztonságtechnikai telepítők számára a távfelügyeleti szolgáltatás nyújtása hosszú idő óta a saját határaikat jelentette, mivel nem rendelkeznek a szolgáltatás nyújtásához szükséges műszaki infrastruktúrával, 0-24 órás diszpécserközponttal és kivonuló szolgálattal. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfélnek távfelügyeleti szolgáltatásra van szüksége, akkor a telepítő kiközvetíti őt egy távfelügyeleti szolgáltatónak, aki cserébe egyszeri vagy folyamatos jutalékot fizet neki.

 

Ebben az esetben a telepítő választása kizárólag arra korlátozódik, hogy mely távfelügyeleti szolgáltatókat ajánlja ki az ügyfélnek. Az így elnyert ügyfelek szakszerű gondozására a távfelügyeleti szolgáltatóknak viszont nincs módjuk, eszközük és lehetőségük. A személyes ismertség okán a telepítők sokkal jobb helyzetben vannak, mivel szorosabb kapcsolattartást és jobb ügyfélélményt tudnának kínálni az ügyfeleiknek, ha rendelkeznének „saját” távfelügyeleti szolgáltatás nyújtásának lehetőségével.

 

Azonban a korszerű felhőtechnológia megjelenésével most már lehetőség nyílik a telepítő vállalkozások számára is, hogy „maguk” nyújtsák a távfelügyeleti szolgáltatást ügyfeleiknek, ha erre igényt tartanak. A szükséges műszaki infrastruktúra, a 0-24 órás diszpécserközpont és a kivonuló szolgálat ugyanis mind bérbe vehető szolgáltatásként, a MOHAnet rendszert üzemeltető távfelügyeleti szolgáltatóktól. Az ilyen típusú üzemeltetést gerilla távfelügyeleti szolgáltatásnak nevezzük.

 

A gerilla kifejezés ebben a kontextusban azt jelenti, amikor egy nagyobb távfelügyeleti szolgáltató bérbe adja a szabad kapacitását (bértávfelügyelet, bérvonulás) olyan kisebb távfelügyeleti szolgáltatóknak, akiknek kevésbé fejlett, vagy esetleg - az alacsony ügyfélszám miatt - nem gazdaságos saját diszpécserközpontot és/vagy kivonuló szolgálatot fenntartani. Utóbbi igaz a biztonságtechnikai telepítőkre is, ha távfelügyeleti szolgáltatást szeretnének ügyfeleiknek közvetlenül kínálni.

 

Ez a megoldás számos előnnyel jár mind a távfelügyeleti szolgáltatók, mind a biztonságtechnikai telepítők, mind pedig az ügyfelek számára. A távfelügyeleti szolgáltatóknak nem kell minden településen külön területi képviselőket megbízni és azokat költségesen fenntartani. Az ügyfeleknek nem kell külön szerződést kötniük a telepítő és a távfelügyeleti szolgáltató között, és nem kell azokkal külön-külön kommunikálniuk a bürokrácia útvesztőjében, ha probléma merül fel. A telepítők pedig jelentős bevételnövekedést érhetnek el azáltal, hogy „saját” távfelügyeleti szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek, kihasználva ezzel helyi adottságaikat, személyes ismertségüket és jó hírnevüket. A magasabb díjazás okán a telepítők elköteleződnek az ügyfelek megfelelő kiszolgálásában és megtartásában, valamint érdekeltek lesznek a folyamatos növekedés fenntartásában is.

 

Összességében a gerilla távfelügyeleti szolgáltatás egy új megközelítést jelent a távfelügyeleti szektorban, mert lehetővé teszi a biztonságtechnikai telepítők és a távfelügyeleti szolgáltatók számára a teljeskörű szolgáltatás költséghatékony nyújtását, valamint az együttműködésük által optimalizálhatják erőforrásaikat és javíthatják képességeiket az ügyfélélmény fokozása érdekében.

Kereső


Egyeztessen velünk személyesen

Érdekli, hogyan növelhetjük biztonságát, versenyképességét egyedi fejlesztéseinkkel?

Adja meg elérhetőségeit és munkatársunk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy személyes találkozót egyeztessünk, ahol felmérjük az igényeit - és egyedi megoldást kínálunk.

ELÉRHETŐSÉG

Mohanet cím 1152 Budapest, Telek utca 7-9.
Mohanet cím +36 (1) 271-1141
Mohanet cím info@mohanet.com
Mohanet cím www.mohanet.hu