SmartAlarm 4in1 a gyakorlatban

Havasi Zoltán

A MOHAnet alapítója, IoT szakértő

Bejegyzés dátuma: 2022. 10. 27

SmartAlarm 4in1 a gyakorlatban

 

A SmartAlarm 4in1 tervezésekor törekedtünk az egyszerűségre, ezzel is elősegítve a riasztórendszer könnyű telepítését és beüzemelését, valamint annak felhasználóbarát üzemeltetését. Az alábbiakban nézzük meg, hogyan és milyen perifériákból épül fel a riasztórendszer!

 


Központi egység 

A központi egység egy modulárisan bővíthető, 8/16 zónás riasztóközpont (master), ami vezetéken (CAN bus) és/vagy rádiós kapcsolaton (LoRa) keresztül 96 zónáig bővíthető 8/16-os zónabővítők (slave) csatlakoztatásával (1 master + 5 slave). Az egyes zónák vezetékezésére több különböző lehetőség van a választott programozási opciók szerint (NO, NC, EOL, DEOL). A központi egység a 96 zóna mellett 32 önálló partíciót támogat, melyhez 32 lokális vagy globális közelítőkártyás kezelőegység csatlakoztatható. A riasztórendszer 250 egyedileg azonosított felhasználó RFID/Mifare alapú hozzáférését teszi lehetővé. A beépített LoRa modem nemcsak zónabővítők illesztésére alkalmas, hanem tetszőleges számú fizikai távirányító csatlakoztatására is, mely az egyszerű lokális vezérlést biztosítja a felhasználók számára. A 4G alapú internetes kommunikációt egy LTE képes GSM modem látja el, amin keresztül 1) távprogramozás, 2) távvezérlés, 3) távfelügyelet és 4) távoli szoftverfrissítés is megvalósítható egy központi egységben. Alapvetően az itt említett 4 képesség miatt kapta a riasztórendszer a SmartAlarm 4in1 elnevezést. Mind a master, mind pedig a slave rendelkezik egyenlő számú, szabadon programozható csatornával, ami 6 általános célú I/O portot jelent, ami lehet: általános célú bemenet, OC kimenet vagy Wiegand csatlakozás. Az okosotthon szenzorok és rendszerek illesztését a központi egység (master) beépített vezetékes (CAN és soros) és vezeték nélküli (WiFi, Bluetooth) interfészeken keresztül támogatja. Az egyes bemenetek és kimenetek túlfeszültség elleni védelmét varisztorok biztosítják. Újításként egy OLED kijelzőt helyeztünk el a nyomtatott áramkörön, ami mind a master, mind pedig a slave egységeken megtalálható. Az OLED kijelző és a panel szélén elhelyezett két nyomógomb segítségével könnyedén csatlakoztathatjuk az egyes perifériákat a központi egységhez, valamint visszajelzést is kaphatunk azok működőképességéről.

 

Kezelőegységek

A riasztórendszerek többsége nyomógombos vagy érintőképernyős kezelőegységgel rendelkezik. Néhány típus esetében már megjelenik a közelítőkártyás olvasó is, ami kiegészítőként szolgál a hagyományosnak számító kezelőegységek mellett. A SmartAlarm 4in1 riasztórendszer 3 különböző kezelőegység típust támogat, melyek az ügyfelek egyedi igényeihez alkalmazkodnak. Ide soroljuk a közelítőkártyás olvasót, a LoRa rádiós távirányítót, valamint az iOS és Android okostelefonokon futó mobil applikációt is.


A közelítőkártyás olvasó rendkívül modern dizájnnal rendelkezik, köszönhetően a 8 mm-es, ultravékony üveglapnak, mely fekete és fehér színben is választható. Az üveglap esztétikus, fém keretben helyezkedik el, ami ezüst színben rendelhető. A testre szabható megjelenésnek köszönhetően igazi luxus érzést nyújt, miközben ékszerként díszíti az otthont. A közelítőkártyás azonosítással jelentősen csökken a kód elütése miatti stressz, ami felhasználóbarát működést eredményez. Ehhez járul hozzá még a szolid állapotjelzés is, amit pittyegő hang és LED villogás kísér. A felhasználói élményt fokozza a duál frekvenciás azonosítási technológia, ami nemcsak 125 kHz-es RFID, hanem 13,56 MHz-es Mifare/NFC tagek, kártyák vagy matricák olvasását is lehetővé teszi. A kezelőegységhez opcionálisan egy WD2CAN (Wiegand-CAN) illesztő is megvásárolható, melynek közbeiktatásával adaptív kommunikációra is alkalmassá tehető, így a nagyobb távolságok áthidalása és/vagy több kezelőegység azonos buszkábelen történő csatlakoztatása is megoldható, mely a telepítők számára komoly könnyebbséget és egyszerűséget jelent. A Wiegand kommunikációnak köszönhetően más gyártó, tetszőleges típusú olvasójának használata is biztosított a rendszerben, legyen szó pin kódos, kártyás vagy ujjlenyomatos azonosításról. Ezek a lehetőségek arra a problémára is megoldást nyújtanak, ha valaki nem bízik a kártyában, mivel azt el lehet veszíteni, vagy esetleg nem szeretne kártyát használni, akkor visszatérhet a pin kódos változatra. Ezeken túl az ügyfél még ujjlenyomat azonosítást is választhat, ami igaz, kényelmesebb számára, de sokkal költségesebb is. Az egyes lehetőségek miatt így az ügyfélre van bízva, hogy milyen kockázatot vállal, milyen kényelemért cserébe.